Eneco wordt in de Benelux de eerste officiële leverancier van Tesla’s Powerwall. Dat is een batterij waarmee huishoudens stroom die ze met zonnepanelen opwekken, kunnen opslaan.

Het energiebedrijf verwacht dat de opslag van zelf opgewekte energie een belangrijke rol gaat spelen in de overgang naar een duurzamere energievoorziening.

,,We zien veel mogelijkheden”, zegt Hans Valk, directeur innovatie bij Eneco. ,,De Powerwall wordt overdag opgeladen, als de zon energie levert maar het energieverbruik doorgaans laag is. De meeste mensen zijn juist van de avond tot de ochtend thuis. Op die momenten kan de opgeslagen energie gebruikt worden om televisie te kijken of de was te doen.”

Het nieuwe technische hoogstandje van Tesla, dat ook auto’s maakt, is naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar in ons land te verkrijgen. Eneco gaat hem in januari eerst nog testen.

Wie zo’n accu wil hebben moet wel flink in de buidel tasten. De prijs is bijna 3700 euro. Eneco denkt dat er ,,voldoende interesse” is, maar het gaat waarschijnlijk niet meteen om tienduizenden klanten. Het bedrijf ziet voor zichzelf vooral kansen op het gebied van installatie en onderhoud van het apparaat.

Eneco is in ons land naar eigen zeggen de enige aanbieder van de Powerwall. Maar met Tesla is geen exclusief contract afgesloten. Het kan dus dat er binnenkort meer partijen volgen.

Accu van Tesla bij zonnepanelen

Volgens Siebe Schootstra van EnergieBusiness.nl is de nieuwe vinding van Tesla vooral interessant voor mensen met zonnepanelen op hun dak, zo gaf de energie-expert afgelopen mei aan: “Als de panelen meer stroom leveren dan op dat moment gebruikt wordt, kan het overschot worden opgeslagen voor gebruik op een later tijdstip. Dit voorkomt teruglevering aan het net en dat is vanwege de lage vergoeding voor terug geleverde stroom financieel mogelijk interessant”.

Salderingsregeling

Particulieren met zonnepanelen kunnen de stroom die ze opwekken terugleveren aan het net. Gangbaar is om de hoeveelheid geleverde zonnestroom te verrekenen met de stroom die je afneemt van de energieleverancier. Dat heet salderen.

“Mocht ook de salderingsregeling afgebouwd worden, dan is er een extra reden om te investeren in lokale opslag van zelf opgewekte elektriciteit”, meent Schootstra. Minister Kamp heeft eerder aangegeven in 2017 de huidige regeling te evalueren.

Lees ook de analyse van Herwin Thole: accu van Tesla voor bij je zonnepanelen: kan het uit?

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl